Volop onderzoek naar sms-dienst

Geplaatst op 19-02-2011 om 10:39

BREDA - Het onderzoek naar misleiding door de Bredase sms-dienst HetGoedeDoelSMS (HGDS) verbreedt zich steeds meer.

Telecomwaakhond OPTA is volop bezig. Ook provider KPN zegt het bedrijf scherp in de gaten te houden. Verder doen diverse goede doelen en belangenorganisaties naspeuringen. Ze doen dat nadat deze krant samen met Open(N)u.nl gegevens boven water haalde.


Tal van betrokkenen zijn benaderd door onderzoekers van de OPTA. De dienst zelf doet hierover geen mededelingen. Onderzocht wordt onder meer of en in welke mate het bedrijf donateurs te dure of ongevraagde sms'jes heeft gestuurd. Goede doelen vragen zich vervolgens af waar de opbrengst is gebleven.


Sommige goede doelen, zoals Stop Kindermisbruik, hebben alle banden verbroken met HGDS. Zij vinden het verweer van directeur Hank Sweep van HGDS dat sprake is van technische fouten ontoereikend. Gisteren bezocht Sweep de Vereniging Natuurmonumenten. Daar zou hij laten zien waarom veel van de circa 2.200 mensen die een handtekeningenactie hadden gesteund vier dagen en vervolgens een maand later ongevraagd een sms'je hadden gekregen voor 3 euro per stuk. "Hij zou ons alles laten zien. Ook waar het geld bleef. Maar hij had niets meegebracht", zegt woordvoerder Robert Moens. "Wij kregen niet het beeld van een man die een probleem wil oplossen", zegt hij. "Als Sweep volgende week niet met feiten komt, dan behouden wij ons het recht voor stappen te ondernemen." Natuurmonumenten doet geen zaken meer met HGDS.


De Vereniging Fondsenwervende Instellingen VFI licht op haar website www.vfi.nl toe dat onderzocht wordt wat er mis is gegaan.


VFI vertegenwoordigt ruim honderd grote goede doelen die landelijk werven. CÚcile Cense zegt dat nu bescheidenheid past. "Laten we eerst kijken wat er boven komt."


Cynthia Heijne van OPTA vindt het verweer van KPN eerder in deze krant mager. Een woordvoerster van KPN meldde dat het verzenden van sms'jes is als een postbode die brieven bezorgt. "Dat wil niet zeggen dat je als een dolle postbode sms'jes moet brengen, want het is wel een postbode die geld uit de portemonnee van de consument haalt."


Heijne stelt dat providers geld verdienen aan het verzenden van de berichtjes. "Ze zijn niet altijd even geprikkeld op te trekken tegen dit soort misstanden."


Liselore Stuut van KPN zegt juist alle belang te hebben dat klanten de juiste berichten krijgen. "Anders gaan ze bellen en hebben we er extra werk aan."


Stuut werpt op dat wanneer partners misbruik maken van hun macht, ze afgesloten kunnen worden. "Bij dit bedrijf is het een aantal keren misgegaan. We houden het dus nauwlettend in de gaten."

bron: BNDeStem
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afmelden nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...