'Sms-me-niet-register' in de maak

Geplaatst op 03-03-2008 om 03:10

DEN HAAG - Bezitters van een mobiele telefoon kunnen binnenkort via internet hun sms-abonnement laten blokkeren.

Na melding moet de sms-dienst binnen drie werkdagen zijn afgesloten en is het ook niet meer mogelijk een nieuw abonnement af te sluiten.

Dat staat in de conceptversie van een nieuwe gedragscode voor sms-dienstverleners. Die code wordt aangescherpt, omdat veel gebruikers van een mobieltje vaak niet weten dat zij automatisch een duur abonnement aangaan.

Het 'sms-dienstenfilter' wordt opgezet door de stichting SMS Gedragscode, waarin de sms-aanbieders en telecomproviders zich hebben verenigd. Deze stichting komt ook met een online databank. Daarin staan alle abonnementsdiensten opgesomd, van horoscopen en moppen tot sekschats en ringtones. Gebruikers kunnen vervolgens van elke dienst nagaan hoe je je moet aan- of afmelden, wat de kosten zijn en hoe je contact kunt leggen met de aanbieder.

Veel consumenten hebben nu moeite om van een sms-abonnement af te komen, zo blijkt uit meldingen die het afgelopen jaar zijn binnengekomen bij het informatieloket Consuwijzer, een onderdeel van de overheid. Een andere bekende klacht betreft sms'jes waar iemand voor moet betalen, terwijl hij niet om zo'n dienst heeft gevraagd. Door het register wordt het makkelijker om het abonnement te beŽindigen.

Het sms-dienstenfilter biedt ook uitkomst voor ouders die hun kind willen beschermen tegen het afsluiten van sms-abonnementen. Kinderen die een 'gratis ringtone' voor hun mobieltje downloaden, beseffen vaak niet goed dat zij daar toch voor moeten betalen, omdat alleen de eerste ringtone gratis is. Zij lezen over de gebruiksvoorwaarden heen en krijgen rekeningen van soms een paar honderd euro thuisgestuurd, zo meldt Consuwijzer. Ouders kunnen straks het mobiele nummer van hun kind laten blokkeren, zodat er geen abonnementen meer kunnen worden aangegaan.

Stichting Mijn Kind Online, Stichting de Ombudsman en de Consumentenbond dringen al lange tijd aan op maatregelen tegen aanbieders die het niet zo nauw met de regels nemen. De sms-branche beschikte al over een gedragscode, maar die voldeed niet. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken eiste daarom dat de code wordt aangescherpt. Deze code moet in april klaar zijn.

bron: pcz
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afmelden nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...