Sms-branche: berisping is genoeg voor overtreders

Geplaatst op 09-01-2009 om 12:00

Een berisping en een publicatieverplichting zijn afschrikwekkend genoeg om sms-dienstenaanbieders weer even bij de les te houden. De zelfregulering vanuit de sms-branche werkt, zo is de mening van de stichting SMS-Gedragscode ondanks eerder tegengeluid van de Consumentenbond.

De regels uit de eerder opgestelde sms gedragscode van de sms-branche moeten duidelijkheid bieden wat wel en niet mag in de reclames voor sms-diensten. Hierdoor zou bijvoorbeeld voor de gebruiker geen misleiding meer mogen ontstaan over bijvoorbeeld de prijs van de dienst.

Bij het Franse bedrijf Netsize konden eindgebruikers zich niet afmelden voor het ontvangen van betaalde berichten. Daarnaast waren er consumenten die ongevraagd betaalde sms-diensten ontvingen. Minstens twee overtredingen van de code die ook door deze partij is ondertekend.

De eerste uitspraak (PDF) van de commissie Handhaving van de stichting SMS-Gedragscode in de zaak tegen de notoire overtreder Netsize komt neer op een berisping. Volgens Jilles van den Beukel, voorzitter van de stichting is de uitspraak niet te soft: "De Commissie heeft Netsize een publicatieverplichting opgelegd. Dat kost best wat geld, het loopt toch al snel in de tienduizenden euro's. Daarnaast zijn ze geld kwijt omdat de advertenties kunnen leiden tot aanvragen van abonnees die gedupeerd zijn en die hun geld terug willen."

Het bedrijf moet de uitspraak publiceren op een halve pagina in de zaterdageditie van een landelijk dagblad en op een hele pagina op een doordeweekse dag in tenminste twee landelijke gratis dagbladen. De eindgebruikers moeten worden geattendeerd dat ze het geld voor ten onrechte betaalde sms-berichten terug kunnen vragen.

Van den Beukel spreekt van het 'name and shame-effect': ' Er gaat een precedentwerking uit van deze eerste sanctie. Het is hard aangekomen in de sector. Dat hoor ik terug in de reacties die ik krijg. De marktpartijen vinden het een forse sanctie."

De Code voorziet in een boete van maximaal twintigduizend euro. "De bedrijven waar we het hier over hebben zijn niet zo groot. Het is niet te vergelijken met een KPN of een Vodafone. Voor deze bedrijven is het dus wel degelijk afschrikwekkend", aldus Van den Beukel.

Het is de eerste keer dat de Commissie een uitspraak heeft gedaan. Van den Beukel: "Er is wel zestig keer een procedure gestart, maar de overtreding is tot nu toe elke keer op tijd beŽindigd. Er was dus geen aanleiding om het door te spelen naar de Commissie."

bron: Emerce
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afmelden nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...