Sms-aanbieders moeten leeftijd abonnee gaan controleren

Geplaatst op 20-04-2011 om 12:00

Aanbieders van zogenoemde premium-sms-diensten moeten kunnen bewijzen dat iemand die zich voor een dergelijke dienst aanmeldt daadwerkelijk 18 jaar of ouder is. De Tweede Kamer heeft hiertoe dinsdag een motie van de SP aangenomen.

De motie, die werd ingediend door Sharon Gesthuizen van de SP, werd gesteund door de PvdD, PvdA, GroenLinks, D66 en PVV. Nu de motie is aangenomen worden aanbieders van premium-sms-diensten verplicht te controleren of een nieuwe abonnee daadwerkelijk meerderjarig is. Ook moeten zij dit 'desgevraagd ondubbelzinnig kunnen aantonen'.


De politiek hoopt hiermee een einde te maken aan praktijken waarbij kinderen zich onbedoeld abonneren op dure sms-diensten. De overheid wilde aanvankelijk premium-sms-diensten aanpakken door de sector zelf regels op te laten stellen en te laten controleren. Dat bleek echter niet goed te werken, waarna er steeds meer wettelijke regels kwamen om de meest misleidende praktijken aan banden te leggen.


De omzetten van sms-boeren zijn in de afgelopen jaren al wel gedaald, mede doordat de OPTA steeds vaker boetes oplegt. Door een minimumleeftijd voor een abonnement op premium-sms-diensten in te stellen, verwacht de politiek het probleem nog verder in te dammen.


Adriaan Mol, oprichter van sms-provider Mollie, reageert positief op de nieuwe regel. "Ik ben hier erg blij mee. Dit maakt de malafide praktijken van sommige aanbieders een stuk moeilijker. Grote vraag is wel hoe dit straks technisch geregeld gaat worden. Ik zie hier een rol voor de providers weggelegd." Volgens Mol zou het een logische stap zijn om de providers bij deze regel te betrekken. "Als er iemand is die weet hoe oud een gebruiker is, dan is het zijn mobiele aanbieder wel. Bij prepaid-telefoons zal dit een stuk moeilijker zijn."


Vodafone vindt een dergelijke stap een stuk minder logisch. "Het is nog onduidelijk hoe dit gaat werken, maar wij zien hierin geen rol voor ons weggelegd", aldus een zegsman van het telecombedrijf. "De aanbieder moet de leeftijd controleren en wij zijn die aanbieder niet."


Erwin van den Boom, directeur van sms-provider Target Media, sluit zich aan bij Mol. "De providers pakken 30 procent van de omzet van die premium-sms-berichten. Zonder hulp van de providers is het nagenoeg onmogelijk om aan dergelijke regels te voldoen. Providers werken al mee aan het sms-dienstenfilter. Een dergelijke check kan technisch worden uitgebreid met een controle of iemand abonnee is of prepaid-klant."


De toets of iemand abonnee is, zou juridisch voldoende moeten zijn. In Nederland kun je alleen een contract afsluiten als je ouder bent dan 18. Van den Boom stelt dat het bij prepaid amper te controleren is hoe oud iemand is. "Je moet dan bijvoorbeeld twee soorten prepaid-kaarten op de markt hebben, waarvan slechts een het afsluiten van premium-sms-diensten toestaat."


Gesthuizen zegt desgevraagd tegenover Tweakers.net dat de motie 'binnen afzienbare tijd' in de Tweede Kamer wordt besproken. Zij verwacht dat de Kamer nog voor de zomer met een inhoudelijk plan komt over hoe de motie kan worden uitgevoerd. "Aanbieders hebben diverse opties om de leeftijd van iemand te controleren. Dit kan door een schriftelijke verklaring te vragen of door een leeftijdscheck via het internet in te bouwen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan aan de hand van creditcardgegevens."

snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afmelden nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...