Overheid uit kritiek op nieuwe sms-gedragscode

Geplaatst op 30-11--1 om 00:00

De minister van Economische Zaken vindt dat de nieuwe sms-gedragscode nog niet voldoet. De minister wil dat telecombedrijven vooral de reclamecode fors aanpassen, omdat consumenten nu nog onvoldoende worden beschermd.

De nieuwe sms-gedragscode, door de telecom- en sms-branche zelf opgesteld, zou op 1 maart in werking treden. Een van de aanpassingen betreft de bepaling dat bij aanmelding van sms-diensten in het eerste bericht wordt vermeld dat het een abonnement betreft en wat de prijs per periode is. Afmelden is vereenvoudigd door invoering van de 'stop'-shortcode, in plaats van 'keyword plus stop'. Verder voorziet de code onder andere in handhaving via de Commissie Handhaving en een onafhankelijk 'loket'. Daarnaast komt er een zwarte lijst van dienstenaanbieders die over de schreef zijn gegaan.

"Ondanks de doorgevoerde verbeteringen voldoet de gedragscode naar mijn mening nog zeker niet", schrijft minister Van der Hoeven aan de Tweede Kamer. Kwetsbare consumenten zoals kinderen zouden nog onvoldoende worden beschermd. Vooral het onaangeroerd blijven van het reclamecode-onderdeel, stoort de minister. "Er worden nog veel sms-diensten aangeboden, geleverd en afgerekend, die een ander karakter hebben dan het karakter zoals dit in de primaire reclame-uiting is gesuggereerd", staat in de brief. Als voorbeeld wordt genoemd dat sms-abonnementen voor ringtones worden gekoppeld aan raadsels, testjes en prijsvragen.

De minister eist dat de sms-sector de code op korte termijn verbetert. De komende weken houden de Stichting SMS-Gedragscode, de telecomaanbieders en de Stichting Geschillencommissie daarom overleg over aanpassingen in de sms-gedragscode. Mogelijk worden ook de Opta en consumentenorganisaties bij deze gesprekken betrokken.

Van der Hoeven gaat verder kijken waar het systeem van zelfregulatie moet worden aangevuld met wettelijke regels. In ieder geval belooft de minister voor 1 juli te komen met wetsvoorstellen over voorwaarden aan het opschorten of afsluiten van mobiele telefoonabonnementen door telecombedrijven. Ook wordt gewerkt aan wetgeving die voorwaarden stelt aan het afschrijven van bedragen voor bijvoorbeeld sms-diensten bij consumenten als de aanbieder van de dienst zich niet aan de regels houdt.

bron: Tweakers
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afmelden nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...