Australische sms-spammers veroordeeld tot hoge boetes

Geplaatst op 26-10-2009 om 10:47

Het gerechtshof in het Australische Brisbane heeft vijf spammers veroordeeld tot een boete van in totaal 15,75 miljoen Australische dollar. De bedrijven verzamelden nummers op datingsites om dure sms-chatdiensten aan te bieden.

De hoogte van de boete is omgerekend 9,67 miljoen euro. De twee bedrijven en drie particulieren werden schuldig bevonden aan het overtreden van de Spam Act uit 2003 en de Trade Practices Act. De Australische mediawaakhond Acma ondernam in december vorig jaar actie tegen de spammers. De veroordeelden verzamelden via valse profielen op datingsites mobiele telefoonnummers van gebruikers; vervolgens verstuurden ze ongevraagd sms-berichten, waarin mensen werd aangeboden om te chatten via diensten met namen als 'Save Divert' en 'Maybemeet'.

Gebruikers die hier op ingingen, werd de indruk gegeven dat ze met andere gebruikers van de datingdienst aan het chatten waren; in werkelijkheid ging het om medewerkers van de sms-diensten zelf die zich voordeden als dergelijke gebruikers. Klanten betaalden tot 5 Australische dollar, oftewel 3 euro, per bericht. Gebruikers die navroegen of ze wel met een echte persoon aan het chatten waren, werd voorgehouden dat dat zo was, waarbij gemeld werd dat de betreffende persoon zijn identiteit wilde beschermen via de dienst.

Volgens Chris Cheah, voorzitter van de Acma, maakten de spammers hiermee misbruik van mensen in een kwetsbare positie, door ze valse hoop en verwachtingen te bieden. Volgens de tevreden voorzitter geven deze het signaal af dat spam niet wordt getolereerd in AustraliŽ. "Dit is een belangrijke uitkomst voor alle mobiele telefoongebruikers", zei Cheah. Zijn organisatie stelt dat de spammers 2 miljoen Australische dollar hebben verdiend met hun praktijken, wat neerkomt op 1,23 miljoen euro.

bron: Tweakers
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de SMS Afmelden nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...